Ciasto o naziwe Regan

ciasto regan

Przepis jest w mojej Rodzinie, około trzydzieści lat, mam go od mojej Mamy :). Jest to dość popularne ciasto na blogach, widziałam go pod różnymi nazwami. Jego atut, to szybkość wykonania, nie trzeba długo ucierać i zawsze wychodzi, przynajmniej mi się nie zdarzył zakalec ;). W smaku bardzo dobre, z dużą ilością jabłek, co nadaje fajnej wilgoci wypiekowi, polecam do wypróbowania dla tych co jeszcze go nie znają :). Życzę Wszystkim udanej niedzieli, pozdrawiam Justyna :).

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (dałam 1 1/2)
  • 5 jaj
  • 11/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody (rozpuścić w 1 łyżce wody)
  • 1 kg jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej (nie dałam)

Lukier:

  • 1/2 kubka cukru pudru
  • ok. 3 łyżki gorącego mleka

Składniki ze sobą dobrze wymieszać, przed polaniem ciasta.

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne talarki.

Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po składniku i miksować (olej, soda rozpuszczona wodzie, mąka, kakao, cynamon), mieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodać talarki jabłek, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać z całością za pomocą łyżki.

Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub posypanej bułką tartą) o wymiarach 25 x 36, przez ok. 1 godzinę, w temperaturze 180 – 190 st. C.

Po ostudzeniu się ciasta, można polać go lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto regan

ciasto regan

ciasto regan

wydrukuj przepis

Komentarzy: 17

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *