Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Uwielbiam zupę dyniową, mogłabym ją jeść przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo sobie cenię jej walory smakowe, a podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie, polecam !:).

Pozdrawiam, Justyna :).

Składniki:

  • średniej wielkości dynia (u mnie hokkaido)
  • 1 większy por
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 40 g masła
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, imbir, sól, pieprz
  • wody tyle by pokryło warzywa

Ponadto:

  • groszek ptysiowy (smażony)
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:

Dynie obrać ze skóry, usunąć pestki.

Warzywa umyć i pokroić większe kawałki.

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, równo z jarzynami, dodać masło, lekko osolić i całość zagotować do miękkości. Następnie zmiksować (blenderem), część wywaru przed rozdrobnieniem odlałam, by krem nie był a rzadki, w razie konieczności można go dolać. Na koniec dodać przyprawy do smaku.

Smacznego:)

Komentarzy: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *