Wspaniały jabłecznik bez jajek

Choć w lodówce czeka na mnie koszyk truskawek :), to wzięło mnie na jabłka. Pyszne, soczyste, słodkie, jak się takim oprzeć ;). Zwłaszcza, że mój ukochany syn Maksymilian prosił mnie o ciasto z jabłkami. Padło na przepis bez użycia jajek, ciasto jest pulchne, mięciutkie, wspaniałe :). Wszystkim, którzy kochają jabłeczniki serdecznie polecam. Przepis pochodzi z blogu Bake&Taste.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół gniazda nasienne usunąć (można skropić sokiem z cytryny).

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać serek homogenizowany, zamieszać, wkroić miękkie masło, całość dobrze wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jak rozłożyć jabłka pokazują zdjęcia :).

Piec 45-50 minut (u mnie 35 minut), na złoty kolor, w 180 st.C.

Smacznego :)

Komentarzy: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *