Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniami i białą czekoladą

Ciasto z morelami

Aż chce się napisać, ciasto idealne !;), jeśli takie istnieje ?. W smaku jest tak pyszne, że nie kończy się na jednym kawałku. A jak zabraknie, to już chodzą myśli, by upiec następne ;). Jak bym je opisała?: jest puszyste, wilgotne, nasączone smakiem brzoskwiniowym z kawałkami owoców, z delikatnym posmakiem białej czekolady i wspaniałym aromatem prawdziwej wanilii. Przepis ten pochodzi od Kasi, piekła go również Myniolinka. Gorąco Wam polecam !:).

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru (dałam ½)
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii (dałam odrobinkę mniej)

Ponadto:

  • puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie, ewentualnie nektarynki 6 sztuk

Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Wykonanie:

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.

Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :)

Ciasto z białą czekoladą

wydrukuj przepis

Komentarzy: 27

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *