Udka w syropie z brzoskwiń
Bardzo fajny sposób na przyrządzenie kurczaka. Prosty, a jednocześnie zaskakujący, lekko wyczuwalny słodkawy smak mięsa. Serdecznie polecam, jeśli macie ochotę na takie zestawienie. Przepis pochodzi z vlogu MissPKproject.
Pozdrawiam Justyna:*
Składniki:
- ok. 6 udek (u mnie)
- 1 op. brzoskwiń w syropie
- przyprawy (do smaku)
- kilka ząbków czosnku (nie dałam)
- olej (kilka łyżek)
Wykonanie:
Udka umyć, przekroić na dwie części lub wedle uznania. Przyprawić do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, można dodać też ostrą. Skropić oliwą lub olejem, posypać drobno posiekanym czosnkiem lub dać cebulę, całość dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, ew. na całą noc.
Następnie mięso przełożyć blaszki, polać całym syropem z puszki (owoce wykorzystać do ciasta lub zjeść). Przykryć folia aluminiową lub przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 – 190 st. C, na ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia np. po upływie pierwszych 40 minutach, zdjąć folię, by kurczak ładnie się przyrumienił.
Smacznego :)
Wow, akurat mam sok z brzoskwiń, zrobię i dam znać jak smakowało ;)
Jestem ciekawa Twojego zdania, pozdrawiam cieplutko:*
lubię mięso a szczególnie drób na słodko więc to danie zdecydowanie dla mnie:) pozdrawiam
ale fajny pomysł, takie udka muszą być pyszne
Bardzo ciekawy pomysł. Nigdy nie próbowałam tego połączenia, a zapowiada się smacznie.
Lubię romanse mięska z owocami. :)
Pozdrawiam ciepło.
Mmm z brzoskwiniami bardzo ciekawe, wyglądają pysznie
Zrobiłam na niedzielę ;) Bardzo nam smakowało, na pewno nie raz jeszcze zrobię to danie, niecodzienne, z lekko słodkim smaczkiem, ale na duży plus! :))