Udka w syropie z brzoskwiń

DSC00907

Bardzo fajny sposób na przyrządzenie kurczaka. Prosty, a jednocześnie zaskakujący, lekko wyczuwalny słodkawy smak mięsa. Serdecznie polecam, jeśli macie ochotę na takie zestawienie. Przepis pochodzi z vlogu MissPKproject.

Pozdrawiam Justyna:*

Składniki:

  • ok. 6 udek (u mnie)
  • 1 op. brzoskwiń w syropie
  • przyprawy (do smaku)
  • kilka ząbków czosnku (nie dałam)
  • olej (kilka łyżek)

Wykonanie:

Udka umyć, przekroić na dwie części lub wedle uznania. Przyprawić do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, można dodać też ostrą. Skropić oliwą lub olejem, posypać drobno posiekanym czosnkiem lub dać cebulę, całość dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, ew. na całą noc.

Następnie mięso przełożyć blaszki, polać całym syropem z puszki (owoce wykorzystać do ciasta lub zjeść). Przykryć folia aluminiową lub przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 – 190 st. C, na ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia np. po upływie pierwszych 40 minutach, zdjąć folię, by kurczak ładnie się przyrumienił.

Smacznego :)

DSC00900

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *