Udka w chrupiącej panierce

DSC00558

Przepyszne udka z kurczaka w chrupiącej panierce. Jak tylko je zobaczyłam na blogu Izy, wiedziałam, że zrobię. Przepis cytuję, polecam serdecznie do wypróbowania.

Pozdrawiam Justyna :*

Składniki:

  • 1kg średnich udek
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • przyprawa do kurczaka (można użyć własnej mieszanki)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra wg uznania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, posolić.

Do worka foliowego wsypać pozostałe składniki, wymieszać, włożyć udka, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła.
Udka obsmażyć na rozgrzanym oleju po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 190 st  ok 30- 40 min. (w zależności jak duże mamy porcje, u mnie 60 minut).

Smacznego :)

DSC00569

DSC00572

Komentarzy: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *