Trójkąty serowe w polewie czekoladowej ;)

Trójkąty serowe

Bardzo szybki deser, jeśli mamy już zmielony ser :). Robi się go naprawdę błyskawicznie i nie trzeba nic piec ;). Smakuje nieziemsko, osobiście uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam :))). Przepis jest pewnie dość znany, ja niestety odkryłam go dopiero na imprezie u cioci i zakochałam się od pierwszego kęsa ;))). Dziś króluje u mnie w domu, wśród moich ulubionych deserów !:). Gorąco polecam tym, którzy go jeszcze nie próbowali :).

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i życzę udanego poniedziałku !:).

Składniki:

  • 500 g białego sera (dałam 600 g)
  • 200 g masła (dałam 250 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (ew. dosłodzić do smaku)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka słodkiego kakao dla dzieci
  • 1 łyżka ciemnego kakao do ciasta
  • paczka płatków migdałowych
  • ok. 2 – 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie dałam)
  • 1 większa paczka herbatników maślanych

Ponadto:

  • 2 mleczne czekolady
  • 1 łyżka masła
  • mleko ( dolałam odrobinę do uzyskana pożądanej konsystencji polewy, można pominąć)
  • odrobina letniego mleka do nasączenia herbatników

Wykonanie:

Biały ser dobrze zmielić (dwa razy).

Cukier puder puder dokładnie utrzeć z masłem na białą masę, stopniowo dodawać zmielony ser, na koniec dodać mleko w proszku.

Podzielić masę serową na trzy równe części. Jedną porcję zostawić białą lub dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, do drugiej dodać kakao i zmiksować, do trzeciej części dodać uprażone płatki migdałowe ok. 3 garstek lub posiekane orzechy włoskie (warto je wcześniej delikatnie sparzyć).

Na foli aluminiowej układamy trzy rzędy herbatników po osiem w każdym, szerszą stroną. Przed rozłożeniem warto je zamoczyć w letnim mleku, stroną na której będzie masa (nie trzymać w mleku !, bo się rozpłyną).

Wykładanie masy: na środkowy rząd herbatników (wzrokiem dzielę sobie go ba pół ;), wykładam jeden pasek masy np kakaowy, zaraz obok kolejną porcję masy np. z płatkami migdałowymi, trzecią warstwę rozkładam na samą górę tych dwóch warstw, formując stożek. Teraz podnoszę z folią dwa boczne ,,skrzydła” herbatników do góry, delikatnie wszystko dociskam, warto mieć jakąś podkładkę pod folią. Teraz całość należy włożyć do lodówki na kilka dobrych godzin, by herbatniki zmiękły i masa dobrze stężała. Najlepiej na całą noc.

Następnie polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania.

Smacznego :)

Komentarzy: 20

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *