Tort bezowy Prince Polo

DSC00151

Dziś podaję przepis na tort, który moim zdaniem jest wspaniały. Zdaję sobie też sprawę, że upieczenie ,,doskonałej” bezy nie należy do najłatwiejszych. Sama jestem tego przykładem, ponieważ moje pierwsze wypieki bezowe, nie do końca były udane ;). Wiedziałam, że ćwiczenia i samozaparcie, sprawią, że w końcu musi się udać. Ten tort też jest tego dowodem :). Był w moim mniemaniu doskonały, beza taką jak ,,kocham” kruchutka, czuć jak łamała się pod zębami ;). I ta masa, która otulała całość, dla mnie to poezja kulinarna.  Polecam wykonanie takiego deseru z innymi ulubionymi masami, np. z dodatkiem musu truskawkowego, pycha.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i do usłyszenia, Justyna :).

Składniki na bezę:

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Masa Prince Polo:

  • 2 wafelki Prince Polo (bez polewy czekoladowej)
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 500 ml serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 1 op. śmietana – fix

Ponadto:

  • 1 wafelek Prince Polo do posypania

Wykonanie:

Beza: białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier małymi porcjami. Na sam  koniec wlać sok z cytryny. Wszystko razem ze sobą połączyć. Masa ma być sztywna i szklista.

Z podanych białek wykonać dwa blaty bezowe, wyciskałam je za pomocą małej tylki karbowanej. Robiłam małe koła, jeden obok drugiego, na formę o średnicy 24 cm.

Piec na dolnej półce piekarnika, u mnie góra dół na 100 st. C, ok. 1 godziny. Należy pamiętać, że czas pieczenia jest zależny od preferencji naszego piekarnika!.

Masa: do schłodzonej śmietanki dodać oba serki, śmietana -fix i ubić do sztywnej konsystencji. Pod  koniec miksowania dodać cukier puder. Wafelki pokruszyć osobno, wsypać do masy i wymieszać delikatnie za pomocą np. łopatki.

Masą przełożyć blaty bezowe. Posypać pokruszonym wafelkiem. Ciasto jest najbardziej kruche pierwszego dnia po upieczeniu. Nie należy wkładać tortu do lodówki!, ponieważ bez zrobi się miękka.

Smacznego :)

DSC00162

DSC00158

Komentarzy: 7

Odpowiedz na „KasiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *