Torcik serowy bez pieczenia

Torcik serowy bez pieczenia

Torcik jest naprawdę dobry, chętnie go upiekę po raz kolejny z dużą ilością owoców sezonowych :). Masa serowa wyszła mi dość zbita, wolę bardziej puszystą, więc następnym razem spokojnie zamiast podanej w przepisie 300 ml kremówki, dam 500 ml. Zawsze można zmniejszyć podaną ilość żelatyny ;), po przeliczeniu u mnie wyszło 5 małych łyżeczek. To tyle, jeśli chodzi o moje drobne uwagi :). Przepis zobaczyłam na blogu Izy :). Gorąco Wam polecam !:).

Składniki na spód ciasta:

  • 150g pokruszonych biszkoptów
  • 100g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki cynamon (opcjonalnie)

Pokruszone biszkopty wymieszać z cynamonem i rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę.

Tortownicę (22cm) wyłożyć folią a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć.

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu (trzy krotnie zmielonego)
  • 200 – 250g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • laska wanilii
  • 20g żelatyny
  • 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
  • 150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
  • 300 ml śmietany kremówki

W jednej misce wymieszać twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny dodać ziarenka z laski wanilii.

Kremówkę ubić na sztywno.

Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmieszać z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, można ułożyć na niej owoce, na koniec zalać galaretką.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Torcik serowy bez pieczenia

Torcik serowy bez pieczenia

wydrukuj przepis

Komentarzy: 17

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *