Torcik jabłkowo- budyniowy

Torcik jabłkowo- budyniowy

„Lubię piec proste i szybkie ciasta, ale zarazem smaczne :). Ten torcik spełnia wszystkie trzy kryteria. Ciasto jest leciutkie jak puszek, przełamane smakiem soczystych jabłek i słodkim budyniem, z dodatkiem kakaowej nuty ;). Wspaniały dodatek do jesiennej kawy. Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją, cytuję z paroma małymi zmianami. Polecam !.

Składniki na ciasto:

 

  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 175 g masła
  • szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa jabłkowa:

  • 3 średnie jabłka
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • ewentualnie dosłodzić (nie dałam już cukru)

Masa budyniowa:

 

  • 2 budynie waniliowe (użyłam z cukrem i ugotowałam w 3 szklankach mleka)
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki cukru cynamonowego (nie dałam)

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu (używając zmniejszonej ilości mleka), dosładzając cukrem cynamonowym, jeśli używamy budyń bez cukru.

Całe jajka ubić z cukrami. Dalej miksując dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło.

Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao.

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Układać kolejno warstwy: jasne ciasto, jabłka, budyń, ciemne ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.

Smacznego :)

Torcik jabłkowo - budyniowy

Torcik jabłkowo - budyniowy

Komentarzy: 39

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *