Tarta jak marzenie ;)

DSC00319

Ostatnio natrafiłam na szereg przepisów jednego ze znanych cukierników Adama Wojciechowskiego, który swego czasu był zastępcą szefa Pracowni Cukierniczej hotelu Bristol. Jestem zachwycona kunsztem i zdolnościami. Dziś przedstawię tartę według receptury p. Adama, który w sumie podał przepis na kruche babeczki. Osobiście przerobiłam na tartę, ponieważ jest mniej roboty, niż wypiekanie pojedynczych małych babeczek. Krem niczym ,,marzenie” rozpływa się w ustach, owoce nadają tylko drobną kropeczkę nad ,,i”. Serdecznie Wam polecam na letnie posiedzenia przy dobrej kawie lub orzeźwiającym soku :), kto jak lubi :).

Złota rada: Kruchego ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, bo zaczyna się kruszyć w czasie wypieku, a gotowe łatwo się rozpada. Podsumowując, szybko i sprawnie zagniatamy i ,,bach” do lodówki :).

Do następnego wpisu Kochani, pozdrawiam serdecznie Justyna :).

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 2 op. serka waniliowego (u mnie każdy po 220g )
  • ok. 2 łyżek cukru pudru (ew. do smaku)
  • dodałam 1 op. śmietana – fix
  • cytryna
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • ok. 400 g truskawek (ew. innych owoców)

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ochłodzone masło i sól. Składniki posiekaj nożem, połącz z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię przezroczystą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Foremkę na tartę posmarować masłem, wylepić ciastem. Przykryj pergaminem lub papierem do pieczenia, wysyp suszony groch (by ciasto się nie unosiło, dodatkowo nakłułam widelcem, samo ciasto).  Piec ok. 35 minut w temperaturze 200 st. C. Ostudzić.

Z ciasta które mi pozostało upiekłam drobne ciasteczka, którymi udekorowałam tartę.

Nadzienie: Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj skórkę (oczywiście po dokładnym umyciu).

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Dorze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, w trakcie ubijania dodaj cukier puder, śmietana -fix oraz sok z cytryny (stopniowo). Na koniec wymieszaj z serkiem, likierem i skórką z cytryny (zrobiłam to za pomocą miksera).

Napełnij kremem tartę, udekoruj truskawkami i gotowe ;).

Smacznego :)

DSC00312

DSC00316

Komentarzy: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *