Szarlotka z cukrową posypką

Jabłecznik z cukrową posypką

Szarlotka w smaku jak poezja, każdy kęs, każdy gryz, sprawia uśmiech na twarzy :-). Ciasto jest pulchniutkie i słodkie, przełamane winnymi jabłkami, otoczone smakiem wanilii. Całość wieńczy kruchutki wierzch, na którym przepięknie iskrzą się kryształki cukru. Czy nie brzmi to wspaniale i pysznie ;). Wszystkim miłośnikom ciasta z jabłkami, polecam taką „wariację”. Serdecznie pozdrawiam Wszystkich zaglądających na bloga, miłego wieczoru :-).

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 masła
  • 1/2 szklanki cukru (dałam trochę więcej niż 1/2)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany

Ponadto:

  • 1 kg jabłek (może być trochę więcej, po odpadnie część przy obieraniu)
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy 16g
  • sok 1/2 cytryny
  • cukier kryształ do posypania ciasta (u mnie dwie garstki)
  • białko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić w cztery ćwiartki, a te na cienkie plasterki, całość polać sokiem z cytryny. W rondelku rozpuścić masełko, dodać pokrojone jabłka w plasterki, cukier waniliowy (16g), jeśli jabłka są kwaśne można dać 1 łyżkę zwykłego cukru, całość podsmażyć, aż owoce zmiękną, ale nie rozgotować !!!.

Masło i margarynę rozpuścić, lekko ochłodzić.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać proszek, cukier, następnie żółtka, jajko, wymieszać. Wlać roztopiony tłuszcz, dodać śmietanę i zacząć zagniatać. Ciasto w czasie zagniatania, nie połączy się w gładką, jednolitą masę, jest raczej w kierunku „pękającym”. Jak już zagnieciemy ciasto, podzielić je na dwie równe części.

Blaszkę o wymiarach (24 x 36 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno rozwałkować pierwszą część ciasta, ciasto kruszy się, jest dość ciężkie do przełożenia na blaszkę, w blaszce ciasto wyrównać dłońmi. Dolną część ciasta podpiekłam ok. 15 minut w piekarniku na 190 st. C. Następnie, rozłożyć równo plasterki jabłek, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu posmarować białkiem za pomocą pędzelka, posypać po całości równomiernie cukrem (ok. trzech garstek, tak żeby było go widać).

Piec w rozgrzanym piekarniki na 190 st. C, ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia jak ciasto się zezłości, można wyłączyć piekarnik i pozostawić w piecu do wymaganego czasu.

Smacznego :-)

Szarlotka z cukrową posypką

Szarlotka z cukrową posypką

Szarlotka z cukrową posypką

wydrukuj przepis

Komentarzy: 23

  • Moja Ciocia zawsze posypuje wierzch szarlotki cukrem, jest pysznie:) pozdrawiam

  • kochana, marzę o szarlotce!!! Piekę często różne. Najbardziej lubię takie, które można pochłaniać niemalże od razu po upieczeniu.
    Którą polecasz? najbardziej?
    Dodam, że piekłam już od Ciebie „Jak marzenie” i „Mojej mamy” – były wspaniałe, teraz chciałabym inną.
    Pomożesz?

    • Witaj Kasiu, trudne zadanie mi stawiasz ;), bo ciężko mi doradzać w kwestiach smaku tak personalnie, ale postaram się. Myślę, że jeszcze są dwie szarlotki warte uwagi, to: ,,Szarlotka dla Maksymiliana :)”,,,Szarlotka krucha Bajaderki”, a ostatnio Iza z blogu mniam …mniam piekła z przepisu, który podałam na blogu ,,Jabłecznik kruchy wg siostry Leonilli” bardzo jej smakowała. Może coś wybierzesz dla siebie, albo w krótkim czasie uda Ci się upiec i spróbować, wszystkie trzy. Chętnie bym przeczytała komentarz, którą Ty z tych trzech polecasz :), pozdrawiam cieplutko i życzę udanych wypieków, Justyna.

  • Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź i bardzo dla mnie ważną. Zapewne wszystkie ciasta, które tu zamieszczasz, są smaczne, i stąd trudny wybór – na co się zdecydować? – zawsze jednak jest kilka takich wyjątkowych, dlatego dziękuję za pomoc, bardzo jestem wdzięczna :)
    I zastosuję się do rady – zrobię te trzy właśnie, ale nie po kolei, a „w odwrotnej kolejności – spodziewam się bowiem, ze ta, którą podałaś na początku, może być z nich najlepsza, skoro jako 1-sza przyszła Ci na myśl. Dziękuję :) – w tym tygodniu czas zatem na Jabłecznik kruchy siostry Leonii :)

  • „Jabłecznik kruchy” wspaniały! Dziękuję za radę i następna będzie „Szarlotka Bajaderki”
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *