Szarlotka na super kruchym cieście

DSC00448

Wspaniała jesienna szarlotka, na bardzo kruchym cieście. Smakuje wybornie, jest męka i bardzo aromatyczna. Polecam upieczenie jej wszystkim fanom ciast z dodatkiem jabłek. Mamy teraz najbardziej wskazany okres pieczenia ciast z tymi owocami, kiedy w sadach są jeszcze świeże owoce.

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i do kolejnego blogowego spotkania, Justyna ;).

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej (typ. 450)
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 3 łyżki masła
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • cukier do smaku
  • ew. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel cytrynowy
  • 3 ubite białka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja najpierw łączę mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodaje tłuszcz, siekam, na koniec wlewam rozmącone żółtka. Należy ciasto kruche szybko zagnieść i wstawić do lodówki. W dalszej kolejności zajmuję się masą jabłkowa ;).

Masa: Jabłka obrać, ścieram je na drobne talarki (na tarce do szatkowania kapusty). W rondelku rozpuszczam masło, dodaję jabłka i prażę. Dodaję cukier do smaku, sok i skórkę z cytryny. Jeśli jabłka maja dużo soku w sobie, dodaję część kisielu lub jak nie mam to samej mąki ziemniaczanej. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Jak jabłka delikatnie zmiękną, odstawiam z kuchenki, dodaję pijane z białek, cynamon, ew. dosładzam.

Na wysmarowaną masłem blaszkę i obsypaną bułką tartą, rozwałkować połowę ciasta. Ciasto się kruszy należy, albo podsypać sobie dobrze mąką, jak również wałek na który nakręcamy. Lub ułożyć fragmentami i docisnąć ręką, by kawałki się połączyły na blaszce. Nakłuć widelcem i podpiec ok. 10 minut w 180 st. C. Pozostałą część ciasta dać do zamrażalki.

Po wyjęciu z piekarnika, posypać spód lekko bułką tartą (ok. 2 łyżek), wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch kolejną część ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 35 minut w 180 st. C, do złotego koloru ciasta.

Dekoracja dowolna: można polać roztopioną czekoladą, lukrem, czy posypać cukrem pudrem ;).

Smacznego :)

DSC00443

DSC00454

Komentarzy: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *