Sernik z serków homogenizowanych
Jeśli potrzebujecie dość szybkie i efektowne ciasto, to polecam ten przepis. Czas wykonania tego ciasta zajęło mi ok. 30 minut (przygotowałam sobie wcześniej produkty), plus czas wypieku :))). Nazywa się sernik, ale nie oczekujcie, że będzie tak smakował, masa serków, bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka. Całość oczywiście świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowym spodem i czekoladową kruszonką. Przepis znalazłam u Sary, jak również znajdziecie go na tej stronie klik klik, polecam !:).
Składniki na ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
- ¾ kostki margaryny – stopić
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 żółtka
Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:
- 3 serki homogenizowane po 200g
- 1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
- ½ kostki margaryny – stopić
- 1 budyń śmietankowy
- 2 białka ubite na sztywno
Wykonanie całości:
Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.
Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).
Chyba będę musiał zaszyć się w kuchni i wypróbować ten przepis.;-)
Kobitko Ty moja kochana! Szalejesz z tymi przepisami! Twoj sernik wyglada oblednie, ze najchetniej bym sie wprosila na kawke :) Pozdrawiam!
Ładny i apetyczny, ja chcę kawałek!
z tym pysznym ciemnym ciastem.. lubię taki sernik.
Jest tyle rodzajów serników, ale takiego chyba jeszcze nie jadłam, a szkoda :)
Uwielbiam serki homogenizowane, więc pewnie szybko pochłonę również ten apetyczny sernik:) Mniam!!
Dość ciekawy, a co najgorsze on kusiiiiiiii z tego monitora ;]
i tylko 3 serki? no proszę wygląda jakby z co najmniej kg sera był zrobiony :)
Bardzo smakowicie wygląda! ;) I serki homogenizowane mogą się naprawdę sprawdzić w tym wydaniu :)
Jak zwykle świetny przepis u Ciebie:)
ale pysznie musi smakować takie ciasto na serkach homo :)
U mnie za samym sernikiem to aż tak bardzo nie przepadamy, ale za takim ciachem jak te Twoje to tak. Takie coś lubimy i to bardzo. Chętnie wypróbuje przepis:)
Pozdrawiam:)
Super!! Na pewno wypróbuje.
Justynko, kolejny ciekawy przepis w Twoim wykonaniu,
pozdrawiam;)
Ula
Dziękuję Wszystkim za cudowne komentarze, pozdrawiam :))
Apetyczny, szkoda tylko, że z sernikami póki co dałam sobie spokój. Tak kuszą. :)
jak Ty to robisz że Twoje ciasta tak przeapetycznie wyglądają???? zawsze po wizycie na Twoim blogu jestem zaśliniona :)) chyba muszę sobie kupic śliniaczek ha ha ha
Boskie wygląda!!!Pozdrawiam!:)
Moj ukochany serniczek! Pysznosci! :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wspaniałe komentarze i odwiedziny :), pozdrawiam :))
przecudnie wygląda…;)
Ten ugryziony kawałek wygląda powalająco.
Też go robiła z tego przepisu własnie:))) Pycha, tylko następnym razem dodam mniej cukru:))
Do kawy by mi się teraz przydał, nie powiem… pozdrawiam!
Wygląda bezbłędnie.
Dziękuję dziewczyny :), pozdrawiam :))
Środkowy uśmiech : ) i serdecznie pozdrowienia!
PIECZARKA_MYSIA: :))), pozdrawiam :))
Wspaniały serniczek !:)
MAJANABOXING: Dziękuję :), pozdrawiam :))
Dziękuję za przepyszny przepis :D:D:D:D:D:D:D mojemu mężowi tak smakowało że sam zaczął je piec :D:D:D:D:D:D:D
Bardzo się cieszę, jak czytam, że ciasto smakowało, mam nadzieję, że inne wypieki równie przypadną Wam do smaku, pozdrawiam serdecznie :))
Pięknie wygląda :) mam pytanie co do budyniu-ma być w proszku czy już zrobiony? Pozdrawiam ;)
Ladydejzi1: Dodajemy do serków homogenizowanych budyń w proszku, pozdrawiam :))
Dziękuje :)
Już w pierkarniku :D mam jeszcze jedno pytanko-czy jeśli po ok.40 minutach wybije patyczek w ciasto to zostaną na nim kawałki? Pozdrawiam :)
Ladydejzil, znów mi uciekł komentarz, że go nie zauważyłam ;), ciasto pewnie upieczone :-), co do patyczka, nie powinno być na nim typowo surowego serka – ciasta, natomiast jest to delikatne ciasto, więc może pozostać na nim serek, pozdrawiam :-).
Przez pomyłkę, zamiast kilo białego sera kupiłam kilo serka homogenizowanego waniliowego w pudełku i myślę: „tragedia” :) ale znalazłam twój przepis, ciasto wygląda pysznie więc zabieram się do roboty :)
Tully, czekam na komentarz, jak wyszło ciasto i czy smakowało ;), pozdrawiam :)).
Sernik jest naprawdę pyszny, a jestem wymagająca :)pozdrawiam
Gość: , 178-37-176-168.adsl.inetia.pl , bardzo się cieszę, że smakował, pozdrawiam serdecznie :-).
Najpyszniejszy sernik jaki jadłam w życiu :d :D teraz robię tylko ten :D Łatwy a przede wszystkim PYSZNY :D
Gość: kurczaczek1508, host2.gvt.pl bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam serdecznie :-).
Czy ten budyń ma być zrobiony czyli już gotowy jak do jedzenia czy to ma być budyń jeszcze w proszku ?
PS. Jeszcze pytanie, czy ten sernik smakuje jak normalny z twarogu ?
Anonim: budyń ma być podany w proszku. Co do smaku taj jak już wyżej wspomniałam bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka, ale z połączonym ciastem, smakuje bardzo dobrze (to moja opinia). Jeśli masz ochotę na tradycyjny sernik z prawdziwego twarogu, to warto wybrać inny przepis, pozdrawiam bardzo serdecznie :-).
Czy te składniki mają być wymieszane mikserem? :)
Gość: Kasia, gth131.internetdsl.tpnet.pl, witam, tak składniki na masę ucieramy mikserem, pozdrawiam :).
Pyszny i łatwy,przypomina piankę z ptasiego mleczka :-)
Bardzo fajny przepis. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Lepsze drugiego dnia – dobrze wychołodzone w lodówce. Polecam!
Sernik zawsze wychodzi ! Jest prosty w zrobieniu. Nadaje sie spokojnie dla osób początkujących smak rewelacja! Ja daje tylko mniej cukru ale tez jest bardzo smaczny i slodki )
Rewelacja! Zrobiłam tylko mala modyfikacje ;) polecam zastąpić budyń śmietankowy… Bananowym !!!! Pycha :)
Ciekawy przepis. Mam pytanie odnosnie serka homo – ma byc naturalny czy o smaku waniliowym?
Gość: zh, 80-219-130-212.dclient.hispeed.ch witam, może być waniliowy, będzie fajny posmak, pozdrawiam :-).
serków 2x więcej, żeby wyszła taka grubość sera przy tej wielkości blachy jak na zdjęciu, przygotowanie 10 minut + czas pieczenia, to jedno z moich ulubionych ciast :-)
Gość: Karola, clj12.neoplus.adsl.tpnet.pl witam, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje, pozdrawiam serdecznie :).