Sernik z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych

Jeśli potrzebujecie dość szybkie i efektowne ciasto, to polecam ten przepis. Czas wykonania tego ciasta zajęło mi ok. 30 minut (przygotowałam sobie wcześniej produkty), plus czas wypieku :))). Nazywa się sernik, ale nie oczekujcie, że będzie tak smakował, masa serków, bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka. Całość oczywiście świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowym spodem i czekoladową kruszonką. Przepis znalazłam u Sary, jak również znajdziecie go na tej stronie klik klik, polecam !:).

Składniki na ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ¾ kostki margaryny – stopić
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.

Składniki na masę serową:

  • 3 serki homogenizowane po 200g
  • 1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
  • ½ kostki margaryny – stopić
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 białka ubite na sztywno

Wykonanie całości:

Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.

Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).

Smacznego :)

Sernik z serków homogenizowanych

wydrukuj przepis

Komentarzy: 55

Odpowiedz na „mollisiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *