Sernik z malinową pianką

DSC01311

Bardzo dobry sernik, którego ozdobą jest malinowa pianka. Oba smaki wzajemnie się uzupełniają, dając idealne połączenie. Nie muszę podkreślać, że w moim domu to ciasto znikło w ,,mgnieniu oka” ;). Uwieczniam zatem przepis na blogu. Jeśli macie ochotę na upieczenie tego sernika to zachęcam i polecam :).

Pozdrawiam i do usłyszenia kochani, Justyna :).

* szklanka  250 ml

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Sernik utrzeć z cukrami, dodać dwa całe jajka (żółtko i białko) i cztery żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, następnie olej, a na samym końcu małymi porcjami wlewać mleko (letnie).

Przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Wstawić do piekarnika na 170 st. C, góra/ dół ok. 1 godziny.

Pianka truskawkowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu malinowego lub truskawkowego

Białka lekko ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na sernik po ok. 1 godzinie pieczenia. Piankę zapiekamy ok. 8 – 10 minut w 170 st. C.

Smacznego :)

DSC01313

DSC01333

Komentarzy: 6

Odpowiedz na „ginAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *