Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Jak dla mnie, jest to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek piekłam:). Jego świetną zaletą jest to, że zawsze się udaje. Serniczek charakteryzuje się delikatną słodkością, kremowym smakiem, wyczuwalnym aromatem brzoskwiń. Dodatkowa słodycz pochodzi również od rodzynek, które mogłabym jeść garściami ;). Przepis ten dostałam od mojej koleżanki Eli, gorąco polecam :)!.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3 czubate łyżki zwykłego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna (250 g)

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.

Składniki na masę serową:

  • 1 ½ kg zmielonego białego sera
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru ( daję 1 ½ szklanki, następnie kosztuję czy jest dość słodki, nie można też przesadzić, bo na wierzch ciasta idzie słodka pianka)
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 kostka roztopionej margaryny
  • 1 budyń śmietankowy (daję zawsze 2 budynie bez cukru)
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej (jak używacie gotowego sera z wiaderka, a masa serowa wydaje wam się za rzadka, to spokojnie można dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)

Ser z cukrem, jajkami, żółtkami, utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopioną i ochłodzoną margarynę, małymi porcjami, cały czas ucierając mikserem. Następnie wsypać budynie, mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz utrzeć z całością, a na koniec delikatnie wmieszać rodzynki.

Ponadto:

  • 1 paczka rodzynek (sparzonych i osuszonych)
  • 1 puszka brzoskwiń

Pianka z białek:

  • 7 białek
  • ½ szklanki zwykłego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier kryształ, nadal dobrze wymieszać mikserem, na koniec dać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć miksując.

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć większy kawałek ciasta (2/3), teraz wyłożyć masę serową, na masę układamy pokrojone w krążki brzoskwinie, na nie dajemy ubitą pianę z białek. Na całość układamy pozostałe ciasto (1/3), rwane w palcach na mniejsze kawałeczki.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C, 1godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto nabrało już lekko brązowo złotego koloru, nakryć folią aluminiową i tak doczekać z ciastem do końcowego czasu wypieku (ja trzymałam ciasto ok. 1 godzinę 20 minut, następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki i zostawiłam do ostygnięcia).

Sernik najlepiej kroić po kilkunastu godzinach po upieczeniu, a najlepiej na drugi dzień.

Smacznego :)

Sernik z brzoskwiniami

Komentarzy: 12

  • Twój serniczek też super wygląda, uwielbiam wszystko z serem;-)

    • Sernik z brzoskwinami to jeden z moich ulubionych :) Śliczny ci wyszedł:)

    • sernik z brzoskwiniami jest taki prawdziwie domowy..

      u mnie zawsze na wierzchu kruszonka zamiast piany z białek

      lubię..

    • KATARZYNA_SAR, GOSIAA99, UGOTUJMY: DZIĘKUJĘ WAM DZIEWCZYNY ZA TE CIEPŁE SŁOWA, MYŚLĘ, ŻE SERNICZEK NIE TYLKO W TAKIM WYDANIU, TO NIE TYLKO MOJE ULUBIONE CIASTO (JEDNO Z WIELU ZRESZTĄ), GORĄCO WAS POZDRAWIAM :))).

    • Mmm, taki sernik to zawsze dobry pomysl ;-)

    • Jak ja kocham serniki! Wszelkie :) Tak sobie myślę, że trzeba upiec taki serniczek na pocieszenie :)

    • Twoje ciacho przepyszne musi być!

    • Dodaje cię do ulubionych na moim blogu:*

      Taka miła, kwiatowa atmosfera tutaj!

    • wiesz, że też ostatnio piekłam? przypomniałam o nim sobie po latach i żałuję, że tak długo go nie piekłam :)

    • Oj, tak, sernik z brzoskwiniami jest przepyszny:-)

    • Bardzo ladny sernik!

      Stary dobry przepsi!

    • GOSIUWKA: OJ MASZ RACJE TEN SERNIK BYŁ DOBRYM I ZARAZEM PYSZNYM POMYSŁEM DO NIEDZIELNEJ KAWKI ;), POZDRAWIAM :)))

      KOMARKA: NA POCIESZENIE…, SERNIK Z BRZOSKWINIAMI TO PYSZNY POMYSŁ;), POZDRAWIAM :)))

      OLCIAKY: SERNICZEK BYŁ PYSZNIUTKI, ALE WSZYTKO CO DOBRE KIEDYŚ SIĘ KONCZY :), KTOŚ TAK POWIEDZIAŁ, ALE Z CIASTEM JEST O TYLE DOBRZE, ŻE MOŻNA GO PONOWNIE UPIEC ;), CIESZĘ SIĘ, ŻE PODOBA CI SIĘ U MNIE :), POZDRAWIAM :)))

      MYNIOLINKA: FAJNIE JEST CZASEM ODKRYWAĆ SMAKI ODNOWA, OSOBIŚCIE MAM KILKA FAJNYCH STARYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MUSZĘ KONIECZNIE UPIEC, ALE OSTATNIO CIĄGNIE MNIE W NIEZNANE, CZYLI NA NOWE PRZEPISY, POZDRAWIAM :)))

      ANDZIA-35: DZIĘKUJĘ, CHODŹ OSTATNIO WIDZIAŁAM GDZEŚ NA BLOGU SERNIK Z ANANASEM ZAMIAST BRZOSKWIŃ, TEŻ MUSI BYĆ PYCHA, OCZYWIŚCIE JEŚLI KTOŚ LUBI ANANAS :), POZDRAWIAM :)))

      MAGOLDI: MASZ RACJĘ STARE DOBRE PRZEPISY SĄ NAJLEPSZE :), ALE I TAK WIĘKSZOŚĆ Z NAS POSZUKUJE PYSZMYCH NOWOŚCI ;), POZDRAWIAM :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *