Sernik na mleku z malinami

DSC01183

Wspaniały sernik na lato, można go zrobić z dowolnymi owocami. Przepis dostałam od koleżanki Krysi, a dokładnie od jej mamy, za co z góry dziękuję. Jedyny błąd jaki wykonałam, to dałam więcej budyniu niż zaleca przepis, ponieważ masa serowa po dodaniu mleka, staje się dość rzadka. Następnym razem będę się sztywno trzymać podanych proporcji, ponieważ lubię serniki o delikatnej konsystencji, mój ma bardziej zbitą. I tak ciasto jest przepyszne, godne polecenia …

Pozdrawiam i do następnego wpisu, Justyna:*

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia (dałam małą łyżeczkę)

Ciasto wyrobić, rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24 cm x 36 cm).

Masa serowa:

  • 600 g twarogu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 paczki budyniu albo jeden duży śmietankowy/ waniliowy
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki cukru (dałam 1 szklankę)

Ponadto:

  • 1 kubek kwaśniej śmietany 12 % (duże opakowanie)
  • 1 op cukru wanilinowego

Wykonanie:

Ser zmielić. Wszystkie składniki zmiksować i wylać na cisto.

Po wystygnięciu można wyłożyć owocami ( u mnie maliny) i zalać galaretką. Użyłam dwie galaretki malinowe rozpuszczone w dwóch szklankach wrzącej wody.

Piec ok. 1 godziny, pierwsze 20 minut piekłam w 180 st.  C, a później temperaturę zmniejszyłam do 160 st. C.

Piętnaście minut przed wyciągnięciem sernika z pieca, wylałam na ciasto kubek kwaśniej śmietany 12 % , zmiksowanej z 16 g cukru wanilinowego.

Smacznego :)

DSC01175

DSC01165

Komentarzy: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *