Serca z nutellą

DSC00944

Witam, dziś podam przepis na bułeczki, które ostatnio dominują w naszej kuchni. Pokochały je moje dzieci za smak, puszystość i oczywiście ich wygląd. Są urocze i ślicznie się prezentują na paterze, szkoda tylko, że w naszym domu ta dekoracja jest wstanie przetrwać około jednej godziny, może dwóch ;). Przepis pochodzi z tego vlogu klik klik, z moimi małymi zmianami.

Pozdrawiam serdecznie Justyna :).

Składniki:

  • 17 g drożdży
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 160 ml mleka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia rozczynu: pokruszyć drożdże z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka, 1 łyżka mąki, wymieszać i zostawić na ok 10 minut.

Masło roztopić i ostudzić.

Jedno całe jako i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Do przesianej mąki dodać sól, utarte jako z żółtkiem, rozczyn i wymieszać dokładnie. Robiłam wszystko za pomocą miksera, następnie wlać masło i nadal ucierać lub wyrobić ręcznie.

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia swojej objętości, czyli na ok. 1 godzinę.

Z ciasta formować serca (pokazuję na załączonych powyżej zdjęciach). U mnie wyszło ich 10 sztuk. Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. Przed pieczeniem ja smaruję roztopionym masłem z mlekiem w proporcjach: 1 łyżka masła na 2 łyżki mleka, mi tak smakuje najbardziej :), oczywiście można posmarować roztrzepanym jajkiem, to już wedle uznania.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. ok 25 minut.

Smacznego :)

DSC00929

DSC00930

DSC00931

DSC00932

DSC00933

DSC00945

Komentarzy: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *