Rozgrzewająca potrawa

DSC00775

Dziś u nas prawie cały dzień prószył śnieg, po prostu coś pięknego. Góry w taki dzień jak dziś wyglądają naprawdę magicznie :). Jestem szczęśliwa, że mogę mieszkać w tak cudownym miejscu. Zrobiłam dziś na obiad rozgrzewającą potrawkę z warzyw i kurczaka, ,,chodziła” za mną już kilka dni ;). Jak tylko udało mi się zgromadzić wszystkie składniki, od razu wzięłam się za przygotowanie tego dania. Jest naprawdę pyszne, uwielbiam takie zestawienia, cynamon nadaje tu orientalnej nuty. Ograniczyłam jedynie ilość ostrej papryki, ponieważ potrawkę jadła też moja córcia, której również smakowało :). Przepis zaczerpnęłam z vlogu od Laury.

Pozdrawiam i do kolejnego wpisu, Justyna :).

Ps. Może kogoś zainspiruję pomysłem na obiad :).

Składniki:

  • jedno op. selera naciowego
  • 2 cukinie
  • 3 papryki (mogą być różne kolory)
  • papryczki chili (nie dałam)
  • 3 – 4 cebule
  • jeden ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • jedna podwójna pierś z kurczaka (ew. dwie)
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru (dodałam od siebie)
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka ostra (u mnie szczypta, w przepisie spora ilość, najlepiej dodawać wedle własnego smaku)
  • ok. 3 – 4 łyżki masła klarowanego
  • ok. 3 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Mięsko oczyścić, pociąć w średnią kostkę (lub wedle uznania). Podsmażyć na osobnej patelni z 2 łyżkami masła klarowanego.

Tak samo robimy z cebulką, pocięłam ją na grubsze cząstki i podsmażyłam na maśle klarowanym, pod koniec dodałam posiekany czosnek i podsmażałam jeszcze ok. 3 minuty.

Do osobnego garnka wrzucamy pokrojone warzywa w seler naciowy, cukinię, paprykę, dodałam oliwę z oliwek i dusiłam na małym ogniu. Jak były w połowie miękkie, dodałam cebulkę, mięsko o oraz pomidory z puszki. Następnie dodajemy przyprawy, tu najlepiej kierować się swoim smakiem :).

Dusimy wszystko na małym ogniu do momentu, by smaki się połączyły, ale warzywa pozostały ,,całe” (nie rozpadły się w czasie obróbki cieplnej).

Można podawać z ryżem, pitą czy chlebkiem naan, lub wedle uznania ;).

Smacznego :)

DSC00768

DSC00778

Komentarzy: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *