Rogaliki
Są pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Moje dzieci uwielbiają takie wypieki w okresie jesiennym i zimowym. Rogaliki są wypełnione powidłami śliwkowymi własnej roboty, uwielbiam takie zestawienie śliwki z ciastem drożdżowym. Serdecznie polecam i zachęcam do pieczenia :).
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających bloga, Justyna :*.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 95 g masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 40 g drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru zwykłego (do rozczynu)
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 ml letniego mleka (plus odrobina do rozczynu)
Ponadto:
- ulubiony dżem (u mnie powidła śliwkowe)
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- odrobinę soku z cytryny lub aromat np. waniliowy
Wykonanie:
Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Masło roztopić, dodać olej i ochłodzić.
Do śmietany dodać jedno całe jajko i żółtko, wymieszać np. widelcem.
Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrobić (u mnie za pomocą miksera). Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze skleić, dolać jeszcze odrobinę mleka – stopniowo! Jeśli ciasto jest za mokre, podsypać odrobiną mąki.
Ciasto włożyć do woreczka, szczelnie zamknąć. Zanurzyć w misce z zimną wodą na ok. 15 minut, jak wypłynie jest już dobre.
Z ciasta wycinać trójkąty i nakładać łyżeczkę marmoladę, powidła lub dżem, co tam chcecie i skręcać w rogalik. Ja ciasto wałkuję na ok. 0.4 cm.
Pozostawić na 15 minut, by ciasto ,,odpoczęło” i podrosło.
Piec w 180 st. C ok. 20 minut, na złoty kolor.
Jak ostygną polukrować i wedle uznania udekorować (u mnie orzechy nerkowca).
Smacznego :)
robilam kiedyś podobne rzeczywiście są przepyszne. Uściki
Rogaliki kojarzą mi się właśnie z sezonem jesiennym, smakowite kąski :)
Jak zwykle smakowicie i pięknie podane !
Kiedyś moja mama piekła bardzo często :)
ale cudowne rogaliki!! :)