Rogaliki

dsc01351

Są pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Moje dzieci uwielbiają takie wypieki w okresie jesiennym i zimowym. Rogaliki są wypełnione powidłami śliwkowymi własnej roboty, uwielbiam takie zestawienie śliwki z ciastem drożdżowym. Serdecznie polecam i zachęcam do pieczenia :).

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających bloga, Justyna :*.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 95 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru zwykłego (do rozczynu)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml letniego mleka (plus odrobina do rozczynu)

Ponadto:

  • ulubiony dżem (u mnie powidła śliwkowe)

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • odrobinę soku z cytryny lub aromat np. waniliowy

Wykonanie:

Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

Masło roztopić, dodać olej i ochłodzić.

Do śmietany dodać jedno całe jajko i żółtko, wymieszać np. widelcem.

Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrobić (u mnie za pomocą miksera). Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze skleić, dolać jeszcze odrobinę mleka – stopniowo! Jeśli ciasto jest za mokre, podsypać odrobiną mąki.

Ciasto włożyć do woreczka, szczelnie zamknąć. Zanurzyć w misce z zimną wodą na ok. 15 minut, jak wypłynie jest już dobre.

Z ciasta wycinać trójkąty i nakładać łyżeczkę marmoladę, powidła lub dżem, co tam chcecie i skręcać w rogalik. Ja ciasto wałkuję na ok. 0.4 cm.

Pozostawić na 15 minut, by ciasto ,,odpoczęło” i podrosło.

Piec w 180 st. C ok. 20 minut, na złoty kolor.

Jak ostygną polukrować i wedle uznania udekorować (u mnie orzechy nerkowca).

Smacznego :)

dsc01366

dsc01354

Komentarzy: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *