Raffaello

Rafaello

Z nam kilka przepisów na ciasto o nazwie Rafaello, ale żadne do tej pory nie smakowało mi tak, jak to na krakersach. Zatem z chęcią podzielę się z Wami tym przepisem :), bo jest wart zainteresowania. Po pierwsze nie pieczmy go, nie zawiera w sobie jajek, wykonanie również jest proste i dość szybkie. Ważne jest, by po zrobieniu, ciasto przeleżało całą noc w lodówce, wtedy ciastka przesiąkną wilgocią i będzie się łatwo kroić. Przepis pochodzi z tej strony klik klik, z moimi małymi zmianami ;))). Gorąco polecam !:)

Składniki:

  • ½ l mleka,
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru
  • dwie paczki krakersów (np. po 170 g)
  • 200 g kostka masła
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki malibu

Wykonanie całości:

Obydwie mąki rozmieszać w ½ szklanki mleka.

Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukry i gotować na małym ogniu. Kiedy się zagotują dodać mleko z mąką, ugotować budyń, wystudzić.

Następnie rozetrzeć dobrze masło i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu, następnie, ekstrakt z wanilii i malibu, dokładnie zmiksować, na końcu dodać 250 g wiórek, wymieszać łyżką.

Wyłożyć blachę folią aluminiową, o wymiarach ok. 23 x 35 cm, ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką.

Zostawić na całą noc w lodówce.

Smacznego :)

Rafaello

Rafaello

wydrukuj przepis

Komentarzy: 33

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *