Racuchy

DSC01282

Pyszne racuchy, które są bardzo pulchne, ładnie wyrastają na patelni, o delikatnym bananowym smaku. Jeśli ktoś nie przepada za bananem, można zetrzeć jabłko na grubej tarce. Nam bardzo smakowały te placuszki i z czystym sumienie przesyłam przepis w świat ;). Recepturę zaczerpnęłam z gazety ,,Prześlij przepis”.

Serdecznie pozdrawiam, Justyna:*

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 banan
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem. Dodajemy maślankę, jajko i połamanego banana, wszystko razem miksujemy.

W razie konieczności jeśli ciasto będzie za gęste, dolać odrobinę maślanki.

Na rozgrzanej oliwie smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor (wykładałam łyżką). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC01280

Komentarzy: 3

Odpowiedz na „judikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *