Racuchy
Pyszne racuchy, które są bardzo pulchne, ładnie wyrastają na patelni, o delikatnym bananowym smaku. Jeśli ktoś nie przepada za bananem, można zetrzeć jabłko na grubej tarce. Nam bardzo smakowały te placuszki i z czystym sumienie przesyłam przepis w świat ;). Recepturę zaczerpnęłam z gazety ,,Prześlij przepis”.
Serdecznie pozdrawiam, Justyna:*
Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 banan
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem. Dodajemy maślankę, jajko i połamanego banana, wszystko razem miksujemy.
W razie konieczności jeśli ciasto będzie za gęste, dolać odrobinę maślanki.
Na rozgrzanej oliwie smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor (wykładałam łyżką). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
świetne racuszki!!!
Pyszności! :)
Robiłam kiedyś podobne, pyszne były:). Dziękuję, że mi o nich przypomniałaś:)