Pyszny deser z musem truskawkowym :)

Deser powstał bardzo spontanicznie :))). Mąż podarował mi koszyk truskawek :), a ja postanowiłam, że podaruję mu coś słodkiego z tych owoców. Padło na mus truskawkowy w moim wykonaniu ;). Na wierzch użyłam pokruszonych czekoladowych babeczek, które miałam wcześniej upieczone dla moich małych chłopców. Całość smakowała obłędnie.

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających mojego bloga, Justyna :).

Składniki na mus:

  • 1 szklanka truskawek (dobrze je tam wcisnęłam, żeby więcej weszło ;) )
  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody)
  • 1 łyżka cukru pudru (wedle uznania, można pominąć)

Bita śmietana:

  • ok. 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 śmietana – fix

Wierzch:

  • pokruszone trzy babeczki czekoladowe (z tego przepisu klik)

Dekoracja:

  • świeże truskawki

Wykonanie:

Mus:

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance zagotowanej wody. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie się już powoli ścinać, przekładamy umyte truskawki do blendera, wlewamy galaretkę, dodałam łyżkę cukru pudru, można pominąć. Całość dobrze zblendować i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, konsystencja truskawek będzie przypominać mus.

Bita śmietana:

Śmietanę należy wcześniej dobrze schłodzić. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, następnie dodałam cukier puder, cukier waniliowy, śmietana – fiks. Całość dobrze zmiksować do pożądanej konsystencji. Wyłożyć na mus truskawkowy.

Wierzch:

Pokruszyłam trzy babeczki czekoladowe, można też użyć herbatników czekoladowych, wcześniej zblendowanych (ale nie będą już tak puszyste jak babeczki :) ). Posypać po ubitej śmietanie.

Udekorować wedle uznania :)

Smacznego :)

Komentarzy: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *