Pyszne rogaliki

DSC00685

Nastała u nas w Beskidach w końcu prawdziwa zima, raj dla dzieci, bo zaczęły się sanki i narty, bałwanki.  Gorzej dla kierowców ;), ale takie są uroki tej pory roku. Ja uwielbiam każdą porę roku, mimo plusów i minusów, taka zmienność ,,pór” sprawia, że życie jest ciekawsze. Przynajmniej ja to tak spostrzegam ;). I dziś zapraszam Was na pyszne rogaliki do ciepłej kawy, czy herbatki, na pewno znajdą się osoby, które chętnie je wypróbują. Są bardzo mięciutkie, lekkie i co najważniejsze smaczne.

Gorąco Was pozdrawiam i do następnego wpisu, Justyna :*

Składniki:

  • 350 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 g masła

Ponadto:

  • marmolada owocowa (lub wedle uznania)

Wykonanie:

Masło roztopić, ostudzić.

Drożdże rozrobić w letnim mleku (1/2 szklanki), dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawić na ok. 15 minut.

Mąki przesiać, dodać rozczyn z drożdży, jajko, cukry, śmietanę, wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera, na końcu dodać roztopione masło. Jeśli robię mikserem, wsypuję na raz wszystkie składniki. jeśli ciasto za bardzo się klei, należy podsypać odrobiną mąki, najlepiej dosypywać stopniowo.

Całość przykryć ściereczką w misce i odstawić do podwojenia objętości (u mnie zazwyczaj jest to 30 minut). Wszystko zależy też od temperatury pomieszczenia, jeśli jest bardzo ciepło, to ciasto będzie szybciej rosło.

Z podanego ciasta wykrawać trójkąty, na które układamy po łyżeczce marmolady, zwijamy rogalika. Ja przed pieczeniem smaruję je roztopionym masłem z mlekiem (na 2 łyżki masła, 1 łyżka mleka).

Piec ok. 20 minut, na jasno złoty kolor, w 180 st. C.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ew. polukrować, czy polać roztopioną czekoladą.

Smacznego :)

DSC00690

DSC00686

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *