Pyszne naleśniki z serem w polewie miodowej

Naleśniki z serem

Na prośbę mojego syna Mateusza (9 lat) powtórzyłam naleśniki, które ostatnio robiłam klik klik. Za każdym razem zajada się nimi ze smakiem :). Tym razem w polewie miodowej, pomysł mojego męża, który polał je dość grubą warstwą ;). Również spróbowałam i uznałam, że jest to świetny pomysł. Oboje zresztą bardzo lubimy miód.

Jutro postaram się podać przepis na pyszne ciasto z kokosem w roli głównej ;), dla mnie ,,hicior”, do zobaczenia zatem w czwartek :).

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować (oprócz masła). Smażyć na małej patelni z każdej ze stron po ok. 2 minuty.

Składniki na masę serową:

  • 275 g białego twarożku
  • 250 g serka mascarpone (można użyć tylko białego twarogu)
  • 3 łyżki cukru pudru (słodzić do swojego smaku)
  • ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (tak, żeby masa nie była za rzadka)
  • ziarna z ok. 1/2 laski wanilii

Wszystkie składniki zmieliłam na gładko w blenderze.

Polewa do zapiekania:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego (może być użyty jeden rodzaj z podanych jogurtów)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystko razem wymieszać mikserem (lub ręcznie), polewa ma być dość płynna.

Wykonanie:

Upieczone naleśniki nadziewamy serem, dawałam po jednej łyżce.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem obsypać bułką tartą, poukładać równo naleśniki i zalać polewą jogurtową.

Całość piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 25 minut, aż jogurt się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, by naleśniki lekko odparowały, podawać z dowolnym ulubionym dodatkiem. Do tych naleśników użyłam miodu ;).

Smacznego :)

Komentarzy: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *