Pyszne ciacho

Pyszne ciacho

Ciasto jest przepyszne, pełne przeróżnych, ale jak do siebie pasujących smaków. Ciasto miodowe ułożone po środku placka ;), połączone smakowo z masą ananasową, daje temu ciastu to ,,coś”!:). Gdzie ja po pierwszym kęsie, pomyślałam sobie łał … ,,to jest naprawdę pyszne” ;))). Na ciasto natknęłam się na imprezie z okazji ,,Dnia Mamy”, w klasie mego synka. Chyba nie byłabym sobą, gdybym nie poprosiła o przepis :). Gorąco Wam polecam !:).

Ps. Moim wiernym czytelnikom chcę napisać, że wpisy, które pojawiały się dawniej, o wiele częściej, mam nadzieję, że niebawem powrócą :). Bloga nie zaniedbuję z racji braku chęci ;), tylko z powodu mojej przeprowadzki, która pochłania ogrom czasu, a zostało mi jeszcze dwa tygodnie ;). Mam nadzieję, że szybko uporam się również z podłączeniem do Internetu :). Buziaki:*

 Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Składniki na ciasto miodowe:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”.

Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.

Masa ananasowa:

  • 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • ½ kostki masła
  • 1 puszka ananasów
  • 1 szklana syropu po ananasach
  • 1 szklanka wody

Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu.

Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

Bita śmietana:

  • 0,5 l kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.

Ponadto:

  • 2 galaretki np. pomarańczowe na wierzch ciasta.
  • Owoce do dekoracji np. ananasy, banany

Wykonanie całości:

Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, w lato trzymać w lodówce.

Smacznego :)

Pyszne ciacho

wydrukuj przepis

Komentarzy: 30

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *