Puszysty biszkopt

DSC01007

Dziś podam składniki na pyszny biszkopt z przepisu mojej koleżanki Uli, bardzo często sięgam właśnie po niego, gdy piekę imprezowe torty. Może ktoś będzie chciał skorzystać z tej receptury. A na końcu dołączam zdjęcie spódnicy, którą ostatnio uszyłam, a co mi tam, pochwalę się, bo szycie to również moja pasja ;). Identyczną mam zamiar jeszcze uszyć mojej córci :). To na dziś tyle, serdecznie Wszystkich pozdrawiam i do usłyszenia, Justyna :*.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać na mocniejszych obrotach, jak zaczną się pienić, dodawać małymi porcjami cukier.

W osobnym naczyniu w którym znajdują się żółtka dodać proszek do pieczenia, ocet, olej, wszystko dobrze wymieszać np. łyżką.

Do ubitych z cukrem białek na tzw. ,,bezę” dodać naszą masę z żółtek i chwilę miksować na mniejszych obrotach.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać np. za pomocą łopatki.

Blaszkę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód. Boki zostawiamy suche (niczym nie smarować). Przelać masę biszkoptową i piec w piekarniku na 170 st. C, ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Jak biszkopt się upiecze, nie wyciągamy od razu z blaszki, należny przykryć wilgotną ściereczką i czekać aż ostygnie całkowicie. Następnie obkroić nożem boki i delikatnie wyciągnąć z blaszki.

Ja zawsze przecinam go na trzy placki.

Smacznego :)

DSC01010

DSC01012

DSC01045

Komentarzy: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *