Puszysta babka z orzechami

Babka orzechowa

Tak jak zapowiadałam, zapraszam Was na przepyszną Babkę orzechową z przepisu Bajaderki. Jest naprawdę bardzo pyszna w smaku, puszysta i wilgotna. Autorka tego przepisu dodaje, że świetnie będzie smakować również z innymi odmianami orzechów lub z rodzynkami, więc każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dodam skromnie ;), że ślicznie wyrasta w piekarniku, a co za tym idzie, bardzo fajnie się prezentuje na stole. Polecam !:)

Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru (dałam 1 szklankę cukru pudru)
  • ¾ szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 szklanka posiekanych orzechów

Ponadto:

  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Orzechy wrzuciłam do blendera i dość grubo posiekałam.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Żółtka, cukier, olej, wanilię i skórkę z cytryny ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając), znów dodawać resztę mleka i mąki.

Z białek ubić puszysta pianę, dodać ¼ do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masa. Dodać posiekane orzechy, wyłożyć ciasto do formy. Piec około 1 godziny, aż ciasto będzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzić patyczkiem wbijając go w środek ciasta – patyczek powinien być suchy. Lekko przestudzić babkę w formie, wyjąć z formy i zostawić do wystygnięcia na drucianej siateczce.

Ciasto można również piec w formie keksowej. Jest równie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanką – ½ szklanki orzechów i rodzynek.

Smacznego :)

Puszysta babka z orzechami

Puszysta babka z orzechami

wydrukuj przepis

Komentarzy: 23

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *