Pulchne ciasto marchewkowe

Pulchne ciasto marchewkowe

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe. Robi się je dość szybko, również fajnie rośnie w piekarniku. W smaku jest bardzo aromatyczne, pulchne i wilgotne. Do ciasta dałam smażone migdały, lekko słone. Można dodać inne orzechy np. włoskie lub laskowe, należy w tedy dodać do ciasta szczyptę soli. Następnym razem przełożę go masą na bazie serka mascarpone :). Polecam !:).

Pozdrawiam i do następnego wpisu ;).

(u mnie szklanka to 250 ml)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka posiekanych drobno migdałów
  • 1 i 3/4 szklanki startej marchwi
  • 1/2 szklanki dżemu lub powideł truskawkowych (u mnie własnej roboty)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Migdały zmielić bardzo drobno w blenderze.

Marchew oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw.

W misce wymieszać suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, soda, cynamon i przesiać przez sito.

Jajka ubić z cukrem na biały puch, ok. 10 minut. Następnie dodawać porcjami olej i suche składniki, wymieszać mikserem do połączenia się składników, starać się krótko i na małych obrotach.

Następnie dodać mus truskawkowy, migdały, startą marchew, delikatnie wymieszać mikserem z całością.

Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 cm.

Piec ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po ostygnięciu udekorować wedle uznania, u mnie polewa czekoladowa.

Smacznego :)

Komentarzy: 12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *