Przepyszny wafel

DSC00455

Wafle te sprawdzają się w awaryjnych sytuacjach, np. kiedy nie ma czasu na pieczenie. Robi się je bardzo szybko, bez większego wysiłku. Parę lat temu podałam podobny przepis na wafle, ale tam należało się pomęczyć, by stworzyć podobną masę do przełożenia. Tu cała tajemnica polega na połączeniu dwóch składników i gotowe !:). Wafle, a właściwie po pokrojeniu ,,wafelki” są naprawdę rewelacyjne, moje dzieci je uwielbiają i nie tylko dzieci ;). Za przepis dziękuję mojej kochanej kuzynce Madzi.

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę udanej niedzieli :).

Składniki na masę:

  • 200 g masła
  • 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego (u mnie z Gostynia)

Ponadto:

  • 2 opakowania wafli

Wykonanie:

W rondelku rozpuścić masło, wlać mleko i cały czas mieszając, czekamy aż składniki się połączą, doprowadzić do wrzenia, nie gotować !.

Całość odłożyć na ok. 30 minut, by masa zaczęła stygnąć, a tym samym tężeć.

Masy starczyło mi na przełożenie dwóch opakować wafli, po pięć sztuk, każdy. Na każdą warstwę dałam po ok. 5 łyżek masy.

Następnie wafle owinęłam folią aluminiową i przyłożyłam je z góry czymś ciężkim, by całość docisnąć. Najlepiej pozostawić na całą noc.

Smacznego :)

DSC00463

DSC00459

Komentarzy: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *