Placek Limburski

Placek Limburski

Wspaniałe ciasto o delikatnym i nie powtarzalnym smaku. Budyniowy krem w połączeniu z owocami, daje pyszne połączenie. Przepis mnie zachwycił i już na stałe zagościł w moim menu. Przepis mam już od bardzo dawna z wyrwanej kartki z gazety, niestety nie znam tytułu, a skład jest podany z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam !:)

Ps. Ciasto wirtualnie upiekłam dla Htsz,w podziękowaniu, za nowy wygląd mojego bloga, który dla mnie zrobił oraz za miłą i rzetelną współpracę. Jeszcze raz dziękuję Justyna :).

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 300 g mąki

Składniki, ze sobą połączyć, posiekać nożem, zagnieść ciasto, wstawić do woreczka foliowego i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu, ciasto podzielić na dwie połowy. jedną połową wyłożyć spód blaszki np. na tartę i zapiec przez 10 minut w 180 st. C.

Krem budyniowy:

  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć na biały puch z cukrami.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, do połączenia się składników.

Następnie naczynie z utartymi żółtkami przełożyć na garnek z gorącą, parującą wodą, dodać mleko z mąką i miksować całość nad kąpielą wodną. Miksować, aż masa uzyska konsystencję budyniu.

Ponadto:

  • 500 g dowolnych sezonowych owoców (u mnie czerwona porzeczka)

Wykonanie:

Na podpieczony spód, przelać masę budyniowa, rozłożyć owoce i pokruszyć po górze pozostałym ciastem.

Piec w 180 st. c przez ok. 25 – 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Placek Limburski

Placek Limburski

wydrukuj przepis

Komentarzy: 13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *