Piernik na ciemnym piwie z bakaliami
Kolejny przepis na piernik, ale tym razem z bakaliami :-))). Wspomniałam pod ostatnim wpisem, że piernik na bazie piwa Guinness, bardzo mi smakował, jednak nie było to do końca to, czego oczekiwałam. Postanowiłam na bazie wspomnianego piernika, zmodyfikować przepis, który odpowiada moim oczekiwaniom smakowym ;). Temu wypiekowi daję mocne 6, dla mnie jest idealny, za sprawą pysznych bakali. Moim zdaniem jest bardziej wilgotny, może za sprawą dodanych powideł śliwkowych ;). Nie musicie do tego przepisu kupować dość drogie piwo Guinness, można zastąpić je innym ciemnym, smak według mnie pozostanie ten sam ;).
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :***
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 ml miodu
- 200 ml oleju
- 300 g mąki
- 200 ml piwa
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao pełne (ciemne do wypieków)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika (ulubionej)
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 300 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, suszone morele, śliwki lub wedle uznania)
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Na początek radzę, przygotować sobie bakalie. Ja orzechy włoskie obrane obgotowuję ok. 2 – 3 minut, następnie po odcedzeniu studzę i siekam dość drobno nożem. W osobnym rondelku płuczę rodzynki, śliwki, morele, zalewam wodą i również je obgotowuje. Bardzo krótko, jak zacznie się gotować woda to ok. 1 – 2 minutek. Po wystudzeniu kroje na mniejsze fragmenty nożem. Następnie mieszam, wszystkie bakalie razem w jednej misce (skórkę pomarańczową też), dodaję łyżkę mąki pszennej i je w niej obtaczam.
Piwo ciemne zagotować, zdjąć z palnika.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika i cynamon.
W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, miód, olej do gładkości, na koniec dodać powidła, zmiksować z całością.
Do ,,mokrych składników” wsypywać suche składniki, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia się składników).
Na koniec dodać bakalie i wymieszać delikatnie z całością.
Formę keksową, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość luźne). Piec w temperaturze 175°C przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Jak ostygnie polać polewą czekoladową.
Polewa kakaowa z żelatyną (z przepisu Cinki):
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18 %)
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Smacznego :)
O matuchno moja, jakie to apetyczne !!! Chciałoby się zdjąć kawałek z ekranu. Dzięki za przepis, na pewno zrobię :) A sposobu na bakalie (obgotowanie) tez nie znałam. Czlowiek sie uczy całe zycie
Justynko ależ piernikowo i świątecznie u Ciebie… u mnie też powoli się zaczyna :) pozdrawiam gorąco!!!
Wygląda wspaniale,aż ślinka leci :) Chciałoby się porwać kawałek :) Pozdrawiam
Wygląda na taki, jaki lubię najbardziej :) lepki, trochę jakby chlebowy, słodki, napakowany bakaliami. I oczywiście z czekoladą na górze! W tym roku robię na święta staropolski, ale może jak szybko zniknie to się pokuszę i na taki guinessowy!
Zawsze kuszą mnie przepisy pierników na piwie!
cudowny!! i fajnie „nadziany”
Justynko,śliczny ten piernik .
Uwielbiam go. jeden z najlepszych.
Pozdrawiam cieplutko:*
Dziewczyny dziękuję za pozostawione komentarze i odwiedziny na blogu, pozdrawiam i ściskam mocno, Justyna :***
Wygląda na bardzo wilgotny, takie lubię najbardziej :-)
Judik1119, ja również, pozdrawiam :-).
Ok to nie szukam Guinessa, upiekę ten:)
Z czystym sumieniem mogę napisać -najlepszy piernik jaki do tej pory upiekłam !!!!
Zrobiłam go na piwie Guinness…orzechy,rodzynki i zestaw keksowy ,ale za to domowa przyprawa do piernika i takie same powidła śliwkowe podbiły smak :)
No i polewa -nowa,inna -lepsza:)
Izomorfia3, witam, bardzo się cieszę, ze ciasto się udało i smakuje, pozdrawiam serdecznie :).