Pierniczki z czekośliwką

Pierniczki

Większość blogerek tej jesieni robiła czekośliwkę do swojej spiżarni, dla niewtajemniczonych jest to nic innego jak śliwkowa nutella, czyli inaczej powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, ewentualnie z czekoladą.

Postanowiłam wykorzystać ją do pierniczków, wyszły mi bardzo dobre i kruche w smaku. Po jednym dniu już zaczynają mięknąć, aczkolwiek nie wiem jakie są w kolejnych dniach, bo znikły w Naszym domu błyskawicznie w brzuszkach moich małych pociech i tego dużego też ;). Gorąco polecam !:)

 Składniki:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czekośliwki lub powideł
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Wykonanie:

W rondelku należy roztopić masło, dodać cukier, cały czas mieszając na małym ogniu doprowadzić cukier do skarmelizowania. Uważać by nie przypalić karmelu, bo będzie bardzo gorzki!

Nie zdejmować garnka z ognia dodawać stopniowo mleko, uważać bo może pryskać !. Pogotować chwilkę, aż wszystko się ze sobą połączy. Wyłączyć ogień i dodać miód i czekośliwkę, wymieszać bardzo dokładnie do połączenia się składników, całość ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę i zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki.

Rozwałkować na ok. 7 – 10 mm. Wycinać kształty ulubionymi foremkami. Układać na blasze wysmarowanej masłem i piec ok. 10 – 15 minut w 180 st. C.

Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub wedle uznania.

Smacznego :)

Pierniczki

Pierniczki z czekośliwką

Komentarzy: 23

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *