Pasztet soczewicowy z żurawiną

DSC00614

Witam serdecznie w grudniowe popołudnie, szkoda, że bez śniegu, przynajmniej na razie ;). Z pewnością i u was jest teraz gorący okres przygotowań do Świąt. U mnie zaczął się już z początkiem miesiąca. Pewnie wspominałam kiedyś, że w naszym regionie beskidzkim, jest tradycja wypiekania drobnych ciasteczek, najlepiej jeśli jest ich kilka, a nawet kilkanaście rodzai, co jest bardzo pracochłonne. Co roku staram się podołać temu wyzwaniu ;).

Ale dziś nie o ciasteczkach :), lecz chciałam się podzielić moim nowym odkryciem smakowym. Piekłam ostatnio pasztet bez mięsa z soczewicy i kaszy jaglanej. Bardzo mi smakował, do tego stopnia, że na stałe wejdzie w nasze menu. Jestem świadoma tego, że nie każdy może preferować takie smaki, czy zamienniki (jeśli chodzi o mięso). Żurawina dodana do soczewicy fajnie przełamuje smak, jak również podsmażona cebulka. Kanapka posmarowana tym pasztetem, z dodatkiem kiszonego ogórka lub marynowanej papryki to są moje smaki :). Do tego nie muszę pisać, że jest zdrowy ;). Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z takim przepisem, to serdecznie polecam. Przepis pochodzi z blogu Jadłonomia i cytuję za autorką.

Pozdrawiam cieplutko, ściskam i do następnego wpisu, Justyna.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2– 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kilka łyżek oleju do smaku

Wykonanie:

Składniki na keksówkę o wymiarach około 20 x 11 cm.

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.

Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

DSC00604

DSC00612

Komentarzy: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *