Pączki

Pączki

Już niedługo tłusty czwartek, zatem czas na pyszne pączusie, są bardzo delikatne i puszyste takie jak lubię. A 11 lutego postanowiłam upiec moje ulubione oponki serowe są równie wyśmienite….

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 5 szklanek maki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • sok i skórka z cytryny opcjonalnie do smaku

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • konfitura
  • cukier puder do posypania lub lukier do polania

Wykonanie:

Na początek radzę zrobić rozczyn, tradycyjnie: ( drożdże + 1 łyżka cukru + ½ szklanki letniego mleka + mąkę, tyle dać by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany) odstawić na jakieś 15 minut.

Następnie żółtka, jajko, cukier i wyrośnięte już drożdże zmiksować mikserem. Dodać pozostałe letnie mleko, sól, spirytus, ewentualnie sok i skórkę z cytryny, następnie mąkę, a na końcu dać olej, ciasto dobrze wyrobić. Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie z ciasta wykrawać dość grube kółka, ułożyć na stolnicy, przykryć serwetką i jeszcze raz dać mu wyrosnąć.

Smażyć w temp. 175 C, w głębokim oleju. Uwaga zbyt niska temperatura oleju powoduje, że pączki będą wpijały tłuszcz, a zbyt wysoka to zaczną się szybko przypalać a środek może okazać się surowy. Osobiście pomagam sobie termometrem cukierniczym. Podczas smażenia po wrzuceniu ciasta do oleju przykrywam garnek pokrywką, ale tylko na początku. Po obróceniu już nie, w ten sposób pączek nabiera charakterystycznej jasnej obwódki. Nadziewam pączek po usmażeniu, szprycą do dekoracji ciast, która ma w zestawie dość długą końcówkę.

Smacznego :)

Pączki

Komentarzy: 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *