Odjazdowe ciasto truskawkowe

DSC003452

Ciasto, które zauroczy niejedno podniebienie ;). Jak sama nazwa mówi jest odjazdowe, o niebywałych walorach smakowych. Dedykuję je Wszystkim, którzy ,,kochają” lato, truskawki, słońce i pełen spontan ;). Przepis na nie został zmodyfikowany przeze mnie z ,,Jabłecznika z budyniem”.

Pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu, Justyna :).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru, każdy po 40 g
  • 60 g masła

Ugotować budynie, na podanej ilości mleka, pod koniec dodać masło i jeszcze podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Lekko ostudzić.

Ponadto:

  • 800 g truskawek (u mnie)
  • ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do posypania ciasta

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto,wszystko razem połączyć, by powstała jednolita masa. Następnie podzielić go na dwie równe części.

Truskawki umyć i obrać z szypułek, osuszyć (nie kroimy).

Blaszkę o wymiarach ok. (24 x 36 cm) wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Teraz równomiernie na spód blachy dać jedną część ciasta, nakłuwać widelcem, podpiec na złoty kolor, u mnie ok. 14 minut. Na podpieczony spód pospać lekko bułką tartą (wchłonie wilgoć z truskawek) wykładać po jednej truskawce, obtoczonej w mące ziemniaczanej, stożkiem do góry. Układamy tak jedną obok drugiej, aż zapełni się blaszka.

Na truskawki wylać gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta, dobrze nakłuwać widelcem.

Piec około 50 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, posypać cukrem pudrem. Pamiętać by kroić go jak będzie już całkiem zimne !:).

Smacznego :)

DSC00335

DSC00337

Komentarzy: 8

Odpowiedz na „PatiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *