Naleśniki zapiekane z posypką bakaliową

Naleśniki

Dziś naszła mnie ochota na naleśniki z bakaliami do waniliowej kawy. Kiedy mała ,,Mi” zasnęła, aż rwałam się do pracy, by je zrobić ;). W smaku są bardzo mięciutkie, delikatne, z posmakiem wanilii, polecam do wypróbowania !:). Jeszcze oblizuję się ich smakiem ;).

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :).

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować (oprócz masła). Smażyć na małej patelni z każdej ze stron po ok. 2 minuty.

Składniki na masę serową:

  • 275 g białego twarożku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (słodzić do swojego smaku)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • ziarna z ok. 1/2 laski wanilii

Wszystkie składniki zmieliłam na gładko w blenderze.

Polewa do zapiekania:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego (może być użyty jeden rodzaj z podanych jogurtów)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystko razem wymieszać mikserem (lub ręcznie).

Wykonanie:

Upieczone naleśniki nadziewamy serem, dawałam po jednej łyżce.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem obsypać bułką tartą, poukładać równo naleśniki i zalać polewą jogurtową.

Całość piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 25 minut, aż jogurt się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, by naleśniki lekko odparowały, podawać z dowolnym ulubionym dodatkiem. Ja swoje posmarowałam masą serową, która mi odrobinę została i posypałam bakaliami.

Smacznego :)

Komentarzy: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *