Naleśniki kokosowe z powidłami śliwkowymi

Naleśniki kokosowe

Nie jestem fanką kokosa, tak jak mój M ;). Ale z czystym sumieniem muszę napisać, że te naleśnik są naprawdę dobre. Bardzo mięciutkie, w połączeniu z powidłami śliwkowymi smakowały wybornie. Już podczas pieczenia w całym domu unosił się cudowny aromat kokosa, przełamany wanilią.

Przepis pochodzi z blogu Gotuj.Skutecznie.Tv, dodałam od siebie cukier waniliowy. Gorąco Wszystkim polecam, nawet tym którzy, tak jak ja nie do końca lubią smaki kokosowe ;).

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko :-).

Składniki (na ok. 5 średnich naleśników):

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Ponadto:

  • ulubiona konfitura
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki przygotowałam w blenderze.

Do blendera wsypać wiórka i je zmielić (jak drobno się da, są widoczne w cieście).

Następnie dodać do wiórek, mleko, jajko, mąkę, sól, cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać blenderem. Można odstawić ciasto na 15 minut, by składniki się ze sobą dobrze ,,przegryzły” ;).

Na patelni nalać ok. łyżeczki oleju, rozgrzać (używałam patelni ceramicznej). Dawałam niecałą chochelkę ciasta. Piec z obu stron, tak by ciasto ładnie się zrumieniło.

Podawać na ciepło z ulubionym dżemem lub konfiturą :-).

Smacznego :)

wydrukuj przepis

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *