Najlepsze ucierane ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Jestem zakochana w tym przepisie :). Wisi u mnie na tablicy magnetycznej w kuchni i za każdym razem, kiedy chce mi się ciasta z owocami, korzystam z tej bazy. Ciasto jest mięciutkie, lekkie w swej konsystencji, a zatopione w nim owoce dodają mu cudownego smaku i charakteru. Piekłam niedawno z truskawkami klik, dziś chce wam pokazać opcję z morelami. Dodam, że nie tylko ja pokochałam ten przepis, ale cała moja Rodzina :). Może i Wy się na nie skusicie ?.

Pozdrawiam cieplutko i do usłyszenia :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 450 g moreli
  • 3 łyżki cukru

Morele wypestkować, każdą połówkę cięłam jeszcze na dwie lub trzy części, zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone morele. Następnie posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

Komentarzy: 16

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *