Najlepsze ucierane ciasto z truskawkami :)

Najlepsze ucierane ciasto z truskawkami

Przepis na to ciasto jest idealną bazą, by piec go również z innymi owocami. Jest bardzo puszyste, ,,lekkie”, mięciutkie. Szybko się je robi. Jednym słowem wspaniałe. Użyłam do niego cukru brązowego, co powoduje, że wypiek nabiera karmelowego zabarwienia. Można śmiało piec tylko na białym cukrze. I jeszcze jedno: ciasto ma delikatny maślany smak, co uwielbiam w tego rodzaju wypiekach, ale można użyć margaryny, będzie taniej. Ciasto należy również obserwować w trakcie pieczenia. Wyciągnięcie go we właściwym momencie z piekarnika, również wpływa na jego walory smakowe.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i do następnego wpisu ;).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 350 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Truskawki pokroić drobno (można na cieńsze plasterki), zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone truskawki, można je lekko docisnąć. Następnie posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

Komentarzy: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *