Murzynek z jabłkami (Przepis II)

Murzynek z jabłkami

Jest to przepis który podałam już 2010 roku klik klik, ponawiam go ponieważ budzi wiele kontrowersji ;). Jednym się udaje są zachwyceni, drudzy są zawiedzeni, albo za mało słodkie, słone, czuć wodę, proszek, sodę itd. ;))). Moje odczucia: za każdy razem smakuje mi idealnie, daję jedną szklankę cukru, ponieważ nie przepadam za słodkimi wypiekami, do tego mamy tu jeszcze polewę czekoladową, kolejny słodki dodatek do ciacha i wszystko fajnie się uzupełnia. Dla osób które lubią bardziej słodkie wypieki radzę dać 1 1/2 szklanki cukru lub jak jest w przepisie 1 1/4, to rzecz gustu ;). Co do sody z proszkiem, staram się stosować zasadę mieszania ją z mąką i jeszcze raz dobrze przesiać przez sito, jest mniej wyczuwalna, osobiście jej tak nie czuję (nie próbowałam eliminować proszku z przepisu, robię tak jak podaje oryginalny przepis). W cieście znajduje się pełno pokrojonych jabłek, co nadaje cudownej wilgoci, przez co wypiek jest najlepszy następnego dnia.

Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała teraz ;), zamiast mąki pszennej tym razem użyłam krupczatki, dodałam cukier waniliowy, a wodę zamieniłam na mleko ;).

Ciasto jest naprawdę smaczne, do tego robi się go ekspresowo, a na stole wygląda bardzo efektownie. Zdecydowanie jestem na tak :-).

Życzę udanej niedzieli, Justyna :-).

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru (dałam 1 pełną szklankę)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka letniego mleka (można dać wodę, najlepiej gazowaną)
  • 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki)
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sody (u mnie dwie łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • ew. orzechy, rodzynki

Polewa:

  • 120 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki roztopić, lekko zagotować, stale mieszając. Chwilkę odczekać i polać ciasto.

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać mikserem.

Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao (suchą mieszankę ze wszystkimi składnikami, przesiewam przez sito, by dobrze zmieszały się składniki).

Do masy jajecznej wlać olej i delikatnie wymieszać (miksowałam na pierwszym biegu).

Następnie małymi porcjami dodawać przemiennie raz ,,suchą mieszankę”, a raz letnie mleko.

Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę (u mnie średnia kostka) i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.

Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką (wyłożyłam papierem do pieczenia). Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 165 – 175 st. C (piekłam w 180 st. C).

Smacznego :-)

wydrukuj przepis

Komentarzy: 22

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *