Muffiny z marcepanem i pomarańczą

Muffiny są z dodatkiem marcepanu, który pochodził nadziewanej nim czekolady, dlatego nie są zbyt słodkie :). Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej cudownie ożywiał ich smak. Polecam do popołudniowej kawki ;).

Pozdrawiam :***

Składniki na ok. 18 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ekstrakt z wanilii (mały kieliszek)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 czekolada nadziewana marcepanem (u mnie 18 kostek)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dekoracja (wedle uznania):

  • u mnie serek mascarpone z masłem i kakao
  • mogą być polane polewą czekoladową
  • lub posypane cukrem pudrem

Wykonanie:

Czekoladę kroimy drobno (z każdej kostki robiłam cztery części).

Osobno mieszamy suche składniki: mąka, soda, cukier puder, kakao.

Osobno mokre składniki: do miski wbijamy całe jajka, dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, wszystko miksujemy, do momentu połączenia się w jedną gładką całość.

Następny etap, to do mokrych składników, dosypujemy stopniowo naszą suchą mieszankę i miksujemy, by wszystko ładnie się połączyło ;). Jeśli masa wyda nam się za gęsta to dolać jeszcze odrobinę mleka.

Na koniec wsypać czekoladę i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać z całością.

Ciasto nakładać do papilotek na muffiny, robię to za pomocą ,,gałki” do lodów.

Piec na 180 st., ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :)

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *