Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Wspaniały przepis na przepyszne mocno czekoladowe muffiny. Robi się je naprawdę błyskawicznie, można nawet wykonać je bez użycia miksera :-). Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą tak jak na zdjęciach. Zachęcam do wykonania tych babeczek, niekoniecznie na Walentynki ;). Przepis należy do Nigelli Lawson, można je również zobaczyć na tym blogu klik klik. Pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu ;))).

 Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szklanki)
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych plus 1/4 do posypania (dałem posiekaną czekoladę:mleczną, gorzką, białą)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1 łyżkę)

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodać kakao, cukier puder razem wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko (dałam letnie), jajko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko delikatnie zmiksowałam.

Do miski z suchymi składnikami przelać „mokre” można wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami), ja jednak delikatnie połączyłam oba składniki za pomocą miksera, na koniec wsypałam posiekaną czekoladę i wymieszałam z całością za pomocą łyżki.

Gotowe ciasto przekładać do papilotek, najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów, wykładamy do 2/3 wysokości, na wierzch muffinek posypujemy jeszcze posiekaną czekoladą.

Piec w temperaturze 185 st.C. około 20 minut.

Smacznego :-)

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

wydrukuj przepis

Komentarzy: 32

Odpowiedz na „Gość: Inspirowane Smakiem, alw112.neoplus.adsl.tpnet.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *