Moje ulubione pączki

 DSC00156

Uwielbiam te pączki, są przepyszne: mięciutkie, puszyste, delikatne. Na chwilę obecną, jest to przepis z którego najchętniej korzystam. Wam również polecam, jeśli najdzie Was ochota na dobre pączki. Piekłam je już czterokrotnie i za każdym razem wyszły idealnie. Przepis zobaczyłam na blogu Joli, skąd cytuję, a autorem na nie jest Dorotus.  Serdecznie polecam !:).

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (kilka łyżek do podsypywania)
  • 3 małe jaja
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g domowego cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (można zastąpić wódką)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • olej do smażenia
  • konfitura

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, utrzeć je z łyżeczką cukru i poczekać, aż się upłynnią. Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać rozczyn oraz pozostałe składniki (oprócz masła). Dokładnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie i miękkie (starać się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić).

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,3 cm i szklanką wykrawać pączki (wyjdzie ok. 20-25 sztuk).

Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni C, po kilka minut z każdej strony (paczki powinny swobodnie pływać w oleju i nie dotykać dna; olej nie może być rozgrzany do zbyt wysokiej temperatury gdyż pączki szybko zbrązowieją, a w środku będą surowe).

Po usmażeniu ułożyć je na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu dowolnie nadziać oraz posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Smacznego :)

DSC00155

Komentarzy: 13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *