Moja ulubiona kruszonka

DSC00414

Dziś podam przepis na moją ostatnio ulubioną kruszonkę. Robię ją za każdym razem, jak piekę drożdżówkę lub inne kruche ciasto. Jest dla mnie idealna, nie za słodka, mięciutka, a do tego nie kruszy się przy krojeniu ciasta. Jednym słowem wyborna !:). Polecam wypróbować, na pewno nie zawiedzie waszych oczekiwań. Przepis dostałam od znajomej, pani Irenko dziękuję :).

Pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu, Justyna :).

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej (jeśli zajdzie taka potrzeba, można odrobinę dosypać)
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki wódki lub spirytusu (daję 1 łyżkę)

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dość szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Jeśli nie chcemy używać alkoholu, można dodać 1 łyżeczkę octu ;).

Smacznego :)

DSC00415

DSC00419

Komentarzy: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *