Moja jagodowa miłość :-)

Ciasto z jagodami

Przepyszne ciasto jagodowe, jak dla mnie idealne. Mięciutkie, wilgotne, nasączone smakiem i aromatem najpyszniejszych leśnych owoców. Na wierzchu posypane najsmaczniejszą kruszonką (mięciutka), jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić :-). Przepis na nią mam z internetu, niestety nie zapisałam strony, jak znajdę to podam link. Serdecznie Wam polecam, pozdrawiam :-).

Życzę Wszystkim miłej niedzieli, Justyna :).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ. 450
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka (najlepsza):

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść.

Ponadto:

  • 1 l jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 2 – 3 łyżki cukru pudru

Wymieszać podane składniki i odstawić na ok. 5 minut.

Wykonanie:

Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.

W jednym pojemniku zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać olej i ponownie zmiksować. Do powstałej ,,naszej” bazy, ja wsypuję od razu całą mąkę, wlewam mleko i miksuję chwilę do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 cm. Wysypać jagody po całym cieście, następnie kruszonkę.

Piec ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego :-)

Komentarzy: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *