Miodownik

Miodownik

Witam Was w Nowym 2015 Roku. Jestem ciekawa czy robicie sobie postanowienia na każdy zaczynający się rok. Ja mam nadzieję, że chodź połowa planów w mojej głowie ujrzy światło dzienne ;). Piszę połowa, ponieważ tryskam wieloma pomysłami i wiem, że nie wszystkie z nich będę mogła spełnić, ale optymizm zostaje :), taka już jestem.

Dziś przychodzę z przepisem na pyszny miodownik, który nazwałabym z chęcią ,,Królewski”, ponieważ ,,powalił” mojej serce. Bardzo, ale to bardzo mi smakował, najlepszy jest na trzeci dzień po upieczeniu, cudownie rozpływa się w ustach. Ma wspaniałe warstwy pysznego grysikowego kremu, powideł i bakali połączonych miodem. Mogłabym napisać esej na jego temat, oczywiście kulinarny ;). Musicie sami spróbować, czy podzielacie moje zadanie. Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ciasta z tego gatunku, zaraz po kultowym dla mnie przepisie mojej Mamy klik. Przepis ten pochodzi z vlogu Kuchnia Renaty.

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 300 g miodu (dałam 3/4 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać jajka, mód, sodę rozpuścić z octem i wlać do mąki, wszystko jeszcze raz posiekać i dobrze ze sobą połączyć.

Ciasto podzielić na cztery części po ok. 460 g każdy.

Piekłam w formie 25 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Dwa ciasta pieczemy razem przełożone bakaliami, dwa osobno każdy. Pierwszy piekłam w 180 st. C ok. 30 minut, pojedyncze po 180 st C po ok. 15 minut, do złotego koloru.

Masa bakaliowa:

  • 3- 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów (najlepiej podprażyć i usunąć skórkę)
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki migdałów

W rondelku zagotować mód z bakaliami.

Na jednym z placków wyłożyć równomiernie bakalie, przykryć kolejnym plackiem, upiec podane j.w.

Masa grysikowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 kostka masła (dałam 3/4 kostki)

Żółtka utrzeć z cukrem, dolewając pół szklanki mleka, zmiksować. Na gotujące się mleko (1 1/2 szklanki) wlać masę jajeczną, dosypać kaszę mannę, gotować do trzech minut, cały czas mieszając. Ostudzić do zimnego.

Masło zmiksować, dodawać łyżkami masę grysikową, utrzeć całość na jednolity krem.

Ponadto:

  • puszka masy kajmakowej (użyłam z Gostynia)
  • ok. 300 g powideł śliwkowych (użyłam własnej roboty)
  • posypka, użyłam posiekane migdały

Wykonanie:

Na upieczony placek z bakaliami, wyłożyć masę grysikową, kolejne ciasto powidła śliwkowe, kolejne ciasto, masa kajmakowa, posypka.

Najlepszy jest na trzeci dzień, jak placki idealnie zmiękną.

Smacznego :)

Miodownik

Miodownik

Miodownik

Komentarzy: 13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *